(Malajziában porridgenak nevezik
a rizsleveseket, de nem tévesztendő össze az angol porridge-dzsal. Főként
diétás menünek, gyengélkedőknek, gyerekeknek ajánlott étel, de sok felnőtt is
szívesen eszi reggelire, vagy könnyű ebédnek, vacsorának.)
2,2 liter víz, 1,4 kg csirke. 1,5 csésze rizs, 2 kávéskanál
só
1. Forraljuk fel a vizet, tegyük
bele az egész csirkét és a sót 15 percre. Akkor fordítsuk meg a csirkét és főzzük
még 15 percig. Vegyük ki.
2. A csirke vizében addig főzzük
a rizst, amíg olyan puha lesz, hogy szétesik, magyarul, főzzük szét.
3. Csontozzuk ki a csirkét, és
két villával szaggassuk apró darabokra, majd a húst tegyük vissza a levesbe.
Ezzel el is készült a rizsleves,
de ami étvágygerjesztővé teszi, az a tálaláskor hozzáadott ízek:
Tálaláshoz: 2 gerezd fokhagyma, 5
salotthagyma, 2 x 3 evőkanál olaj, 6 lágytojás, koriander vagy
petrezselyemlevél, 3 szál újhagyma, 5 cm gyömbér, 2 friss piros csili, 2
evőkanál híg szójaszósz, 2 evőkanál kínai savanyúság, só és bors
1. Készitsünk fokhagyma és
salottaolajat: a fokhagymát törjük péppé és süssük olajban aranybarnára. A
salottot szeleteljük fel és süssük olajban aranybarnára.
2. A leveleket és az újhagymát
vágjuk apróra, a gyömbért vékony szeletekre.
3. A csilit is szeleteljük fel és
keverjük össze a szójaszósszal.
Kis tálkákban készitsünk minden
hozzávalót az asztalra. Mindenki azzal ízesíti a levesét, mivel akarja.
A standok nem csak ételeket, de népszerű
alkoholmentes italokat is kínálnak. Ilyen a kókuszvíz, amit a friss fiatal
kókuszdióból nyernek. Nemcsak édes és üdítő, de fehér belét kanállal ki lehet
kaparni. Az is ízletes és laktató.
A cukornádból is préselnek egy nem túlédes, de friss lét.
Az Ais Bandung jeges ital, rózsaszirupból és tejből készül.
Egészséges és üdítő az árpavíz,
egy csésze árpát 1 liter vizzel főznek, amíg az árpaszemek még egyszer akkorára
duzzadnak. Hidegen és forrón is fogyasztható cukorral és citromlével ízesítve.
Ezeken kivül pedig nagyon sok
olyan helyi gyümölcsből készül ital, gyümölcslé, amiről az európai még csak nem
is hallott.