A rizs ültetése és aratása olyan
létfontosságú művelet, hogy archaikus mítoszokból levezetett rítusok kísérik
még ma is a varázslóember irányítása mellett. Ezekhez kapcsolódik az ünnepi
rizsétel, a sárgarizs jelentősége is. Kurkumába áztatják tamarind darabokkal,
amitől fényes és sárga lesz. Nem főzik, hanem gőzölik és kókusztejjel, és sóval
ízesítik. (A sárga szín jelentősége még az iszlám előtti, animista vallásból
maradt meg: úgy hitték, hogy a szellemvilág lakói kedvelik a sárga szint, ezért
sárga ételekkel kedveskedtek nekik. Mivel a sárga szín a természetfeletti
régiókat jelképezi, a királyi rang szimbólumává is vált, mert a király hatalma
is természetfeletti. A mai udvari ceremóniákban is minden szín sárga. A sárga
szín ilyen szerepe és jelentősége indiai eredtre vezethető vissza.)
Amikor a rizspalánta virágba
szökken, a parasztok kis ünnepséget rendeznek a rizsföldön: sárga rizst
áldoznak a rizsszellemnek, hogy jó termést adjon nekik.
A ceremónia befejeztével mindenki
részt vesz az áldozati ételekből álló lakomán.
De minden szellemlénynek sárga
rizst áldoznak, amikor baj elűzéséért, egészségért könyörögnek, esküvő,
születés és minden nagy ünnep alkalmával sárga rizs áll a menün.
Hétköznap fehér rizst
fogyasztanak vízben vagy kókusztejjel főzve, de a rizs, más formában is elkészíthető,
főleg ünnepi lakomák alkalmával. Ilyen a: